Μπέτυ Σμιθ (Betty Smith) : "Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν"

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός


Τίτλος: Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Τίτλος Πρωτότυπου: A tree grows in Brooklyn
Συγγραφέας: Μπέττυ Σμιθ (Betty Smith)
Μετάφραση: Αλημισης Στάθης
Εκδόσεις: Μίνωας
Πρώτη Έκδοση: 1966
ISBN: 960-208-446-4


Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ..

Η ιστορία της μικρής Φράνσις Νόλαν, μέσα στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν. Ο αγώνας εκείνης και της οικογένειας της, για επιβίωση και μιας ολόκληρης γειτονιάς (δεύτερης γενιάς μεταναστών), λίγο χρόνια πριν την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.

Διάβασα αυτό το βιβλίο πριν από 10 περίπου χρόνια, και ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου. Δεν θα γράψω πολλά, γιατί πιστεύω πως τα λόγια για το συγκεκριμένο έργο είναι περιττά, αλλά πιστεύω πως όποιος το έχει διαβάσει, θα συμφωνήσει σίγουρα μαζί μου. Για τους υπόλοιπους.. απλά το προτείνω!
 
Last edited by a moderator:
Ελήφθη, Λορένα! :) Τα Χριστούγεννα, που θα πάω στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα θα το διαβάσω. Το είχαν κάνει δώρο στην αδελφή μου, αλλά δεν νομίζω να το διάβασε ποτέ. Ευκαιρία λοιπόν να ανοίξω εγώ τις απείραχτες σελίδες του!
 
"Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν"
Από την Μπέττυ ΣμιθΔιάβασα αυτό το βιβλίο πριν από 10 περίπου χρόνια, και ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου. Δεν θα γράψω πολλά, γιατί πιστεύω πως τα λόγια για το συγκεκριμένο έργο είναι περιττά, αλλά πιστεύω πως όποιος το έχει διαβάσει, θα συμφωνήσει σίγουρα μαζί μου. Για τους υπόλοιπους.. απλά το προτείνω!
εχεις απόλυτο δικιο , τα λόγια ειναι περιττα, εγω το εχω πάνω απο εικοσι χρονια και ποτέ μα ποτέ δεν το χόρτασα, η Φρανσις η υπέροχη αυτη ψυχή που κρύβεται σε ένα ασθενικό σώμα που ξέρει πάντα να αγαπά και να νικά και ν' αγωνιζεται!! πάνω από όλα ν' αγωνιζεται την κάθε μέρα για να κατακτησει μια λιγη, ανέλπιστη ελπίδα ευτυχίας

και έχει και συγκλονιστικό επίλογο:

'' Για τελευταια φορά η Φράνσι κοίταξε το παιδί που διάβαζε στη σκάλα και σιγομουρμούρησε: '' Αντίο ,Φράνσι, αντίο!'' Και έκλεισε το παράθυρο!!
 
Ωραίο βιβλίο όντως, Λορένα!
Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, νομίζω πως διαβάζεται άνετα από κάθε ηλικία. Άλλωστε τα θέματα που διαπραγματεύεται μόνο ανάλαφρα δεν είναι...
Η Φράνσι είναι ένα κορίτσι δυναμικό, αισιόδοξο, αγαπάει τα βιβλία και ποτέ της δεν το βάζει κάτω! Αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους εμάς που κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα (όπως, π.χ. τη μόρφωση).
Χαίρομαι που μέσω του "Διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο", εδώ στην Λέσχη, διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί διαφορετικά μπορεί να μην το είχα κάνει :)
 
Το είχα διαβάσει και εγώ πριν από πολλά χρόνια και δεν ήθελα να τελειώσει! Προτείνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Μια καταπληκτική ιστορία, με χαρακτήρες που τρυπώνουν στην ψυχή σου και δεν βγαίνουν ποτέ.
 
Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου Λορένα.

Αν μη τι άλλο, ένα από τα λίγα βιβλία που μ' έκαναν να κλάψω. Το διάβασα σχετικά μεγάλος, σίγουρα εδώ και 8 χρόνια, αλλά θυμάμαι έντονα την αναφορά του Σαίξπηρ και το ρόλο που έπαιξαν τα κείμενά του. Δεν το έχω, καθώς το είχα δανειστεί από βιβλιοθήκη.
 
Δεν θυμάμαι πολλά από αυτό το βιβλίο πέρα απο ότι είχα πλαντάξει στο κλάμα.Το είχα διαβάσει όταν πήγαινα έκτη δημοτικού και έχουν περάσει λίγα (:ρ) χρόνια απο τότε. Με την πρώτη ευκαιρία όμως θα το ξαναπίασω στα χέρια μου.
 
Το είχα διαβάσει κι εγώ μικρή και είχα ξετρελαθεί αν και δεν θυμάμαι τίποτα σχεδόν από την υπόθεση.
 
Λορένα, όντως πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Τα θέματα που πραγματεύεται είναι πολλά. Ένα βιβλίο μέσα στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα το ξεχωριστό στους χαρακτήρες, όταν το διαβάζεις θαρρείς πως είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στη γειτονιά σου και ακριβώς αυτό είναι που το κάνει τόσο καλό. Μιλά για μια οικογένεια χωρίς ανέσεις, ανεργία, φτώχεια, στερήσεις, κι όμως ούτε για μια στιγμή στο βιβλίο δε θα φανεί μιζέρια, απογοήτευση ή ' Γιατί αυτό σε μένα; '. Μια δεμένη οικογένεια η οποία είναι αποφασισμένη να παλέψει
 
Top